top of page

De la florarit, traditie si mestesug, la design si arta florala

"Te naşti cu flori, trăieşti cu flori, mori cu flori'', spun florarii traditionali.

Desi exista florarii cu traditie in Romania, care functioneaza de peste 40-45 de ani, respectiv Florariile Iris, Codlea, meseria de florar este una dintre cele mai frumoase si vechi meserii traditionale rrome. Desi putini din cei care lucreaza actualmente sub o forma sau alta cu florile recunosc aceasta realitate, martore sunt tablourile infatisand florarese rrome ale pictorilor mai mult sau mai putin cunoscuti, precum Nicolae Vermont, Ghelman Lazar, Constantin Mirescu, Dimitrie Mihailescu si altii.


Floraritul a suferit transformari succesive de obiect si de forma, pierzandu-i-se practic fondul initial. Florarii sau boldenii se ocupau cu confectionarea florilor artificiale din hartie pentru sorcove, coroane funerare, coronite de miri, cocarde, paralel cu confectionarea de coroane, coronite, ghirlande din flori naturale. Rromii florari par a conserva maiestria mesterilor indieni, care se ocupa si astazi cu impletirea florilor in ghirlandele ritualice numite 'málá'. Pentru florile artificiale, tehnica de lucru se baza pe folosirea unor matrite de fier pline cu parafina pe care 'se desena' cu sablonul modelul de floare si care 'cerau' hartia; scheletul florii era din sarma. Ocupatia s-a dezvoltat mai ales in mediul urban si semiurban (mahalaua) si astazi nu mai apartine in exclusivitate rromilor.

De la comertul cu flori si aranjarea acestora in buchete s-a evoluat la o activitate care, azi, atrage din ce in ce mai mult femei si barbati din toate categoriile sociale, activitate care incepe din pasiune pentru flori si dorinta de a crea.


Floraritul nu mai este privit doar ca adunarea florilor in buchete si vanzarea acestora. A capatat alta dimensiune, creativa, artistica, a evoluat de la simpla vanzare si comert cu flori la design si creatie.

Floraritul sau azi, arta florilor, are si o alta caracteristica: terapeutica, de activitate relaxanta. Intalnesti contabile, profesoare carora le place sa se delecteze cu florile, sa creeze aranjamente florale, atat pentru relaxare, cat si de dragul florilor.


Daca in trecut meseriasii floraritului se numeau florari si florarese, astazi, prestatorii acestei meserii devenita o activitate care a imbracat o forma eleganta si artistica se numesc decoratori florali, designeri florali sau floristi. In prezent, in Romania in marile orase se organizeaza cursuri si ateliere pentru deprinderea cunostiintelor si tehnicilor artei florale, iar la Bucuresti, anual, ne bucuram chiar de un Concurs National de Aranjamente Florale, la care participa floristi si decoratori florali din toata tara.


In calitate de "florareasa", florist sau designer floral, va invit, cu drag, sa participati la atelierele mele de florarit si creatie florala Floramor Flowers, pentru relaxare, iesirea din cotidian, distractie cu flori si desigur, pentru aflarea unor trucuri si sfaturi de ingrijire a florilor sau de aranjare in buchete, aranjamente si suporturi florale.


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Încă nu există postări publicate în această limbă
Rămâi pe recepție...
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page